Pinhole als reportage tool

Pinhole fotografie levert prachtige beelden op, maar het wordt toch wel altijd gezien als een tool voor autonome kunst, series of losse beelden. En pinhole als een reportage / journalistiek instrument? Nee, dat niet. Zo dacht ik er ook over, maar een poos geleden gebeurde er iets dat mijn idee deed kantelen. We waren op vakantie in Normandië, en ik had een 6X6 pinhole camera bij me op een dagtrip langs de stranden en andere herdenkingspunten van D-day. Op verschillende plekken maakte ik foto’s, en toen ik naderhand (weer thuis) de contactsheet bekeek trof het mij: dit was niet zomaar een serie foto’s, dit was een reportage van een dagtrip naar D-day gebied!
Sindsdien weet ik: ook met pinhole kun je een “journalistieke”  reportage maken. Niet met actiefoto’s, maar juist een wat rustigere en contemplatievere aanpak.
Zo af en toe doe ik dat dus. Hieronder een aantal foto’s uit de D-day reeks.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.